İçeriğe geç

2024 yılı “eğitim” sektöründe 22. yılım. Bu süre içerisinde sürücü kursundan ilkyardım eğitim merkezine kadar çeşitli branşlarda eğitim merkezleri işlettim, mesleki yeterlilik sınav merkezinden üniversiteye kadar çeşitli kurumlarda görevler aldım.

Son geldiğim noktada doktoramı tamamlayarak “psikoloji doktoru” ünvanını kullanıyor olsam da asıl öne çıkan özelliğim dağınık merakım sebebiyle çok farklı alanlarda bilgi ve tecrübe sahibiyim. Aslında doktora tezim yaşlılar, emekliler üzerine olmasına rağmen 2015’den bu yana gençler ve yüksek öğrenim ile ilgili çalışıyorum.

Bu kısmı biraz uzun anlatmam iyi olacaktır:

2015’te Türkiye’de FMV Işık Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi projeleriyle 2 üniversitede başlayan koordinatörlük görevim, 2019’da bırakana kadar Türkiye, KKTC, Rusya Federasyonu ve Ukrayna’da toplam 12 üniversiteye kadar genişledi.

Lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde her akademik dönemde yaklaşık 1000 kadar öğrencinin, sayısını tahmin edemediğim hocanın bulunduğu programların başında koordinatörlük görevi yürüttüm.

Bazı özel üniversitelerin yaklaşık 2000 rehber öğretmenle üniversite tercih danışmanlığı hizmetlerini organize eden bir yapıyı yönettim.

Henüz pandemi gündemimizde yokken, uzaktan eğitim sistemleri yaygın değilken Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nün öğretmenlere yönelik açtığı “eğitim yönetimi, teftişi ve planlaması” uzaktan yüksek lisans programını, her akademik dönem ortalama 300 yeni öğrenci alımıyla ve kendi yazılım şirketimizin hazırladığı teknik alt yapımız üzerinden yürüttüm. Haftada 4 akşam 10 sınıfın canlı yayında ders aldığı bu yüksek lisans programı bu haliyle hem ticari hem de teknik bir başarı örneğiydi.

Akabinde kişisel olarak bir de “uzaktan canlı İngilizce dil eğitim programı” hayata geçirdim ancak o dönemki teknolojik altyapının kısıtlılıkları bunun verimli olmasına müsaade etmedi ve programa son vermek zorunda kaldık. Bugün ise bu projemin, pandemi krizi döneminin getirisi olarak yerel ve global alternatifleri mevcut ve başarılı şekilde ilerliyor.

Geçmişimde bilişim alanında da çeşitli faaliyetlerim oldu: Kendi ürünlerimi ürettiğim ve özel talepleri karşıladığım bilişim, teknoloji şirketimde okullarda kullanılan ilk dijital tepegözü ürettim. Bu sayede henüz bilgisayarı, akıllı tahtası olmayan okullarda dersler dijitalleşmenin öncü biçimiyle tanıştı. Pek çok kurum ve okulun “kablosuz ağ” teknolojisiyle tanışmasını sağladım. Bu alanda gerçekleştirdiğim en ilginç proje ise Bursa’da bir köy okulunun talebi üzerine fen laboratuvarından bütün okula kapalı devre yayın sistemi kurmak oldu. Okulun maddi durumu iyi değildi, sınıflarda projeksiyon ve bilgisayar yoktu, kuracak para bulmak da mümkün değildi ama her sınıfta bir televizyon vardı ve bütün okulu kapsayan bir de anten tesisatı… Sanırım sene 2007-2008’di. Fen laboratuvarındaki bilgisayardan merkezi antene, oradan da bütün sınıflara yayını, hiç bir ek araç kullanmadan dağıtmayı başardım ve çocuklar törenler için kış şartlarında dışarı çıkmaktan kurtuldu.

Tarihten çok bahsettim, bugüne geleyim:

Halihazırda Okyanus Psikoloji Bursa Şubesi’nde kendi adıma danışan almakta, 10 yaş üzeri ve 55 yaş altıyla çalışmaktayım.

Bursa Aile Danışmanları ve Eğitimi Derneği Yönetim Kurulu’nda da görev almaktayım. Profesyonel branşım psikoloji olsa da hem ticari tecrübelerim hem de kişisel ilgim sebebiyle yakın çevrem ve kendi e-ticaret projelerimi yürütmekteyim.

Sağlık turizmi, eğitim turizmi (Türkiye’den yurt dışına ve yurt dışından Türkiye’ye) faaliyetlerimi eskisi kadar yoğun olmasa da sürdürmekteyim.

Örneklerini Youtube kanalımda göreceğiniz şekilde üniversite öğrencisi gençlerle bazı grup sohbet çalışmaları yaptık, memnun kaldılar.

Çocuklarla, akademik başarılarını artıracağımız bazı özel çalışmalar yaptık. Bunun örneklerini çocukların yaşları sebebiyle sunamıyorum ancak sonuçları olumlu ve keyifli oldu.

Gençler ve çocuklarla olan çalışmalarımı daha ileri taşımak istediğimde fark ettim ki onların girdiği sınavlarla ilgili çok konuşuyoruz ama bizim sınav tecrübelerimiz çok eski. Bu sebeple, çocukların girdiği üniversite sınavının nasıl bir hale geldiğini görmem gerektiğine karar verdim ve 2022 YKS’ye başvurarak, TYT ve AYT sınavlarına girdim. Sürecin en yalın halini görmek adına, sınava başvurmak dışında hiçbir hazırlık yapmadım, kılavuzu dahi okumadım. Sınav günü sınav sonuna kadar sabretmek dışında hiçbir çabam ve 25-30 yıl önce gördüğüm dersler dışında sınava yönelik hiçbir öğrenim çabam olmadı. Bu sürecin sonunda Üsküdar Üniversitesi Elektronörofizyoloji programını %100 burslu olarak kazandım ve şu an 2. sınıf öğrencisiyim. Üniversite sınavının nasıl hackleneceğini bulduğumu söyleyebilirim. Elde ettiğim sonuçların bir kısmını sosyal medya hesaplarımdan duyurdum. Benden 1 yıl sonra, yani 2023 yazında haberlerde benim ulaştığım bazı tespitleri şaşırarak sundular. Örneğin ben de sıfır kimya netine sahiptim ancak Anadolu’da pek çok üniversitenin kimya bölümüne yerleşebiliyordum.

Son olarak “neden elektronörofizyoloji?” sorusunu cevaplayayım: Başarı durumum yeterli olsa da tabi ki işi gücü bırakıp kimya okumaya gidecek değildim. Girdiğim sınavda aldığım puanın ve sıralamanın ne işe yaradığını test etmem gerekliydi ama kazanırsam okuyacağım bir yer olmalıydı. Elektronörofizyoloji, beyin ve sinir sistemi ölçümlerinin yapıldığı ilginç bir bölümdü. Neurofeedback gibi popülerleşen bir konu varken, çeşitli amaçlarla beyin ölçümleme ve cihazları kullanım yetkisi almak faydalı olabilirdi. Üsküdar Üniversitesi de nörobilimler konusunda uzmanlaşmış bir üniversite olunca, sürekli git-gel yapacağım için masraflarımı da göz önünde bulundurarak burslu tercihimi yaptım ve kazandım. Böylece sınav sürecini yaşayarak deneyimlemiş oldum. 1. yılımda tüm derslerimi vererek 2. sınıfa geçtim ve Z kuşağı ile üniversite öğrenciliğini deneyimlemeye devam ediyorum.

Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora… Binlerce öğrenciyle tecrübe edilmiş akademik geçmiş; eğitim, sağlık, bilişim alanlarında onlarca ticari faaliyet; gençlerle yapılmış ve sonucu alınmış özel çalışmalar… Tam da CharacterIX Kişilik Envanteri’nin gerektirdiği tecrübe ve macera dolu hayatım hangi yaşta olursanız olun keyif alacağınız bir çalışma sürecinin tabanını oluşturacak. Mutlaka tanışalım 🙂

 

Web : www.drmcy.com.tr

Youtube : @drmcy

Instagram : @psk.dr.mcy

 

 

2024 is my 22nd year in the “education” sector. During this time, I have operated training centres in various branches from driving schools to first aid training centres, and I have worked in various institutions from professional competence examination centres to universities.

Although I have completed my doctorate at the last point and use the title of “doctor of psychology”, I have knowledge and experience in many different fields due to my scattered curiosity. In fact, although my doctoral thesis was on the elderly and retired people, I have been working on young people and higher education since 2015.

It would be good to explain this part a little longer:

My coordinator role, which started in 2015 in 2 universities in Turkey with FMV Işık University and Gaziantep University projects, expanded to 12 universities in Turkey, TRNC, Russian Federation and Ukraine until I left in 2019.

I have coordinated programmes at undergraduate, master’s and doctoral levels with approximately 1000 students and unimaginable number of professors in each academic term.

I managed a structure that organised university preference counselling services of some private universities with approximately 2000 guidance counsellors.

While the pandemic was not yet on our agenda and distance education systems were not widespread, I managed the distance master’s programme “educational administration, inspection and planning” opened by Gaziantep University Institute of Educational Sciences for teachers, with an average of 300 new students every academic term, and through our technical infrastructure prepared by our own software company. This master’s programme, in which 10 classes were taught live on 4 evenings a week, was an example of both commercial and technical success.

Subsequently, I personally implemented a “remote live English language training programme”, but the limitations of the technological infrastructure at that time did not allow this to be efficient and we had to terminate the programme. Today, as a result of the pandemic crisis period, this project has local and global alternatives and is progressing successfully.

In my past, I also had various activities in the field of informatics: In my IT and technology company, where I produce my own products and meet special demands, I produced the first digital overhead projector used in schools. In this way, classes in schools that did not yet have computers or smart boards were introduced to the pioneering form of digitalisation. The most interesting project I carried out in this field was the establishment of a closed circuit broadcasting system from the science laboratory to the whole school upon the request of a village school in Bursa. The financial situation of the school was not good, there were no projectors and computers in the classrooms, and it was not possible to find the money to install them, but there was a television in every classroom and an antenna installation covering the whole school… I think the year was 2007-2008. I managed to distribute the broadcast from the computer in the science laboratory to the central antenna and from there to all the classrooms without using any additional equipment, and the children were saved from going outside in winter conditions for the ceremonies.

I have talked a lot about history, let me come to today:

I currently receive clients on my own behalf at Okyanus Psychology Bursa Branch and work with clients over the age of 10 and under the age of 55.

I also serve on the Board of Directors of Bursa Family Counsellors and Education Association. Although my professional branch is psychology, I carry out my own e-commerce projects for my close circle and my own e-commerce projects due to both my commercial experiences and my personal interest.

Health tourism, educational tourism (from Turkey to abroad and from abroad to Turkey) I continue my activities, although not as intense as before.

As you can see on my Youtube channel, we have done some group chat activities with young university students and they were satisfied.

We have done some special work with children to increase their academic success. I cannot present examples of this because of the age of the children, but the results were positive and enjoyable.

When I wanted to take my work with young people and children further, I realised that we talk a lot about the exams they take, but our exam experiences are very old. For this reason, I decided that I needed to see how the university exam that children take has become, and I applied for the 2022 YKS and took the TYT and AYT exams. In order to see the process in its simplest form, I did not make any preparation other than applying for the exam, I did not even read the guide. On the day of the exam, I made no effort other than being patient until the end of the exam, and I had no learning efforts for the exam other than the courses I had seen 25-30 years ago. At the end of this process, I won Üsküdar University Electroneurophysiology programme with 100% scholarship and I am now a 2nd year student. I can say that I figured out how to hack the university exam. I announced some of the results I obtained on my social media accounts. 1 year after me, in the summer of 2023, they presented some of the findings I reached in the news with surprise. For example, I also had zero chemistry scores, but I could be placed in the chemistry departments of many universities in Anatolia.

Finally, let me answer the question “why electroneurophysiology?”: Although my success was sufficient, of course, I was not going to quit my job and go to study chemistry. I had to test what the score and ranking I got in the exam I took was for, but if I won, I had to have a place to study. Electroneurophysiology was an interesting department where brain and nervous system measurements were made. With such a popularised subject as neurofeedback, it would be useful to be authorised to measure the brain and use the devices for various purposes. As Üsküdar University is also a university specialised in neurosciences, I made my choice with a scholarship, taking into account my expenses as I would be constantly commuting, and I won. Thus, I experienced the exam process by living it. In my 1st year, I passed to the 2nd year by giving all my courses and I continue to experience university studenthood with Generation Z.

Associate degree, bachelor’s degree, master’s degree and doctorate… Academic background experienced with thousands of students; dozens of commercial activities in the fields of education, health, informatics; special studies carried out with young people and obtained results… My life full of experience and adventure, which is exactly what CharacterIX Personality Inventory requires, will form the basis of a working process that you will enjoy no matter what age you are. Let’s meet 🙂

Web : www.drmcy.com.tr

Youtube : @drmcy

Instagram : @psk.dr.mcy

 

Üyelikler

  • Bursa Aile Danışmanları Derneği (BURADDER)

Sertifika ve Belgeler

Holistik Terapi & Hipnoz Humanist İstanbul Rumeli Üniversitesi

Cinsel Terapi Danışmanlığı İstanbul Esenyurt Üniversitesi

Pozitif Psikoterapi Kıbrıs Ruh Sağlığı Enstitüsü

CharacteriX Kişilik Envanteri Uygulayıcısı CharacteriX

• Öğrenci Koçluğu – İstanbul Üniversitesi

Dijital Üretkenlik AraçlarıNilüfer Belediyesi İnovasyon Merkezi

• Sosyal Sorun Haritalama – Nilüfer Sosyal Girişimcilik Merkezi

• Türkiye’nin Kültür ve Turizm Elçisi Beratı – TUTAP (Türkiye Tanıtım Platformu)

 

Yayınlanmış Akademik Çalışmalarım

  • BAYRAM, A., & YAVUZ, M. C. DESPERATION IN RETIREMENT. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 6(3), 397-403.
  • Yavuz, M. C. (2017). A Targeted Study to Create Country Tourism, Medical Tourism and Employment Contribution on the Social Security System. Examination of Control Focus and Psychological Endurance Levels by Various Variables According to Sports Activity, 268.
  • Явуз, М. Д. (2018). Анализ взаимосвязи безнадежности и усталости у пенсионеров. Психология. Историко-критические обзоры и современные исследования, 7(6A), 166-174.


Bazı Gıda Standart Belirleme Katkılarım

Standart 1Standart 2
Standart 3Standart 4
Standart 5 


O.M. Beketov National University of Urban Economy in Kharkiv
Türksoylu dernekleri adına katıldığım, Kültür Araştırma Merkezi açılış töreninde bulundum.